Saturday, December 5, 2009

Borong Habis Di PC Fair 2009, KLCC






Hari ini SifooSidee dan wife ke PC Fair 2009.

PC Fair tahun ini berlangsung di KLCC.

Sebelum ini buat di PWCT, senang sikit.

Parking kereta di komuter Shah Alam dan terus ke PWTC.

Tahun ini kena jalan jauh sikit. Parking kereta di KL Central, lepas tu naik LRT.

Ramainya orang berpusu-pusu ke KLCC untuk hadir PC Fair.

Esok last day, mesti lagi ramai.

Harga boleh tahan, banyak bahan komputer yang buat offer.

SifooSidee beli beg komputer, anti virus karpesky, dakwat printer dan cooler komputer.

Hajat nak beli banyak lagi, kena control bajet.

Memang rambang mata, setiap tahun ada sahaja benda yang baru.

Industri komputer memang cepat berkembang.

Jadi kita pun kena cepat berkembang.

Tahun depan jumpa lagi.........di mana agaknya....

http://mudahbelajar.com/

Wednesday, December 2, 2009

Kursus Pengurusan Koperasi



Baru-baru ini, SifooSidee telah menghadiri kursus pengurusan koperasi.

Kursus telah berlangsung selama 2 hari di Empress Hotel, Sepang, Selangor.

Peserta kursus terdiri daripada pelajar dan guru koperasi.

Pelbagai ilmu telah diperoleh. Antaranya, tentang struktur organisasi koperasi dan pengiraan titik pulangan modal.

Untuk berniaga, kita harus mempunyai ilmu perniagaan.

Kita perlu mengetahui cara meletakkan harga supaya tidak terus rugi.

Tujuan utama berniaga adalah untuk mendapat keuntungan.

Jadi kita perlu tahu bagaimana menjana keuntungan melalui perniagaan.

Titik pulangan modal memastikan kita tidak menjual sesuatu barang di bawah kos yang telah dikeluarkan.

http://mudahbelajar.com

Friday, November 20, 2009

Keputusan UPSR 2009 Meningkat - Kepayahan Hidup Bukan Penghalang Untuk Cemerlang Dalam Peperiksaan

Gambar Murid-Murid Cemerlang UPSR 2009



Muhammad Nabil Bin Mohd Nasir, Pasir Mas, Kelantan



Siti Norafarah, Besut, Terengganu

Ummu Aiman Bt Abd. Latif, Kedah



Nurul Syakirah dan Nurul Syahirah, Seremban


Kecekalan seorang ibu yang sanggup mendukung anaknya yang cacat ke sekolah setiap hari sejak enam tahun lalu tidak sia-sia apabila anak sulungnya itu memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) semalam.

Walaupun cacat kerana menghidap penyakit Osteogenesis Imperfecta iaitu sejenis penyakit kerapuhan tulang, Siti Norfarah Hanim, 12, tidak mudah mengalah hingga akhirnya mencipta kejayaan itu.

Siti Norfarah adalah antara 40 orang pelajar Sekolah Kebangsan Tengku Mahmud II di sini yang mendapat 5A dan diraikan dalam satu majlis di sekolah itu.

Ketika nama Siti Norfarah diumumkan untuk ke pentas bagi mengambil slip keputusan, dia bersama ibunya, Norhaida Harun, 38, dilihat berlinangan air mata kegembiraan.

Bagi Norhaida, hanya pelajaran yang mampu diberikan kepada anaknya itu memandangkan dirinya tidak mampu untuk menyediakan harta yang banyak untuk kehidupan pada masa depan.

Katanya, setiap pagi sebelum ke sekolah, Siti Norfarah akan dibekalkan dengan sedikit makanan kerana tidak mampu berjalan ke kantin dan dia bernasib baik kerana seorang rakan sekelasnya, Nurul Alia Rosdi secara sukarela membantu anaknya semasa di dalam kelas.

Sementara itu, di Pasir Mas, Kelantan, Muhammad Nabil Mohd. Nasir, 12, yang mengalami kecacatan pada kaki kiri dan kedua-dua tangannya sejak dilahirkan turut berjaya meraih 5A dalam UPSR.

"Ini hadiah untuk ibu saya yang bersusah payah mendukung saya ketika menghantar dan mengambil saya sekolah setiap hari," katanya yang belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Othman Talib 1, Pasir Mas, Kelantan.

Wednesday, November 11, 2009

Selamat Menduduki SPM - Kenangan Bersama 5 Cempaka








Minggu depan (18 hb November 2009) semua pelajar akan menduduki kertas pertama SPM mereka.

SifooSidee ingin mengucapkan selamat menjalani peperiksaan SPM 2009.

Semoga anda semua akan menduduki peperiksaan dengan tenang dan yakin.


Peperiksaan ini amat penting bagi anda semua. Inilah detik permulaan untuk menjalani kehidupan sebenar.

Selepas ini anda semua sama ada akan bekerja atau meneruskan pelajaran.


SifooSidee nasihatkan anda semua terus menuntut ilmu walau sukar sekalipun.


Setelah ilmu penuh di dada barulah bekerja mengikut minat anda.


Akhir sekali, sekali lagi SifooSidee mengharapkan anda senua mencipta sesuatu dalam peperiksaan SPM.

Berilah yang terbaik dalam peperiksaan ini dan selamat menjalani peperiksaan.

Tuesday, November 3, 2009

SifooSidee Penerima Anugerah Kokurikulum Terbaik 2009- Kadet Pertahanan Awam (KPA)






Pada 2 November 2009 telah berlangsung Hari Anugerah Kokurikulum 2009.



Terkejut SifooSidee apabila diumumkan Kadet Pertahanan Awam (KPA) menerima Anugerah Kokurikulum Badan Beruniform Terbaik 2009.



Anugerah ini memang berbaloi kerana ahli kadet telah bertungkus-lumus berlatih untuk memenangi setiap pertandingan kawad tahun ini.




Alhamdulillah, kadet lelaki dan perempuan telah ke peringkat akhir pertandingan kawad.




Kadet telah berlatih bermati-matian untuk menjuarai pertandingan.




Akhirnya, kadet lelaki memenangi naib johan dan kadet perempuan mendapat tempat keempat.




Bravo........untuk kalian semua.




Sunday, November 1, 2009

Video Graduasi SPM 2009

Tahun ini, sekali lagi pelajar SMKBBSS SPM 2009 diraikan dalam majlis graduasi dan restu ilmu.

Majlis ini menjadi acara tradisi setiap tahun.

Pelajar yang akan menduduki SPM akan diraikan seperti anak raja.

Di samping itu mereka juga meminta restu guru untuk menduduki peperiksaan.

Majlis telah dirasmikan oleh YB Dato' Hj Rahman Pahlil DUN Sementa.

Terima kasih Dato' kerana sudi hadir ke majlis yang tak seberapa ini.

Akhir sekali, pelajar telah dijamu dengan makanan sedap seperti hidangan hotel.

Semoga anda semua berjaya dalam SPM 2009 yang akan berlangsung dalam dua minggu lagi.

http://mudahbelajar.com/

video

Tuesday, October 27, 2009

Jamuan Akhir Tahun 2009 Part 2

video



Slide video ini SifooSidee buat sendiri.

SifooSidee guna software Windows Movie Maker.

Seronok juga dapat buat video sendiri dan upload ke youtube.

SifooSidee letakkan dalam home cikgu Iswan.

Cikgu yang berminat sila search di aktivitismkbbss.

Semua tersedia untuk anda gunakan upload ke blog sendiri.

Semoga berjaya.

http://mudahbelajar.com

Jamuan Akhir Tahun 2009 Part 1

video



Pada tahun ini SifooSidee sempat merakam video Jamuan Akhir Tahun Sekolah.

Rakaman ini boleh dijadikan kenangan terindah bersama-sama guru.

Rakaman tidaklah sehebat mana.

Terima kasih kepada cikgu Iswan kerana upload video ini di youtube.

Cikgu-cikgu SMKBBSS yang berminat untuk upload di blog sendiri boleh berbuat demikian.

Hanya ke web youtube dan search aktivitismkbbss.

Insya-Allah semuanya beres..........

http://mudahbelajar.com

Saturday, October 24, 2009

SifooSidee Penerima Anugerah Guru Datang Awal Ke Sekolah 3 Tahun Berturut-turut












Pada Majlis Jamuan Akhir Tahun Guru 2009, SifooSidee telah menerima anugerah guru datang awal ke sekolah.

Alhamdulillah, tahun ini merupakan tahun ke-3, SifooSidee menerima anugerah tersebut.

Jamuan pada tahun ini nampaknya meriah sekali kerana di buat De Palma Hotel, Shah Alam.

Guru-guru nampak begitu anggun sekali kerana berpakaian lip lap.


Masing-masing nampak begitu berseri tidak ketinggalan untuk guru lelaki.

Insya-Allah pada tahun hadapan kita akan berjumpa lagi dengan aktiviti yang lebih hebat.

Thursday, October 22, 2009

SifooSidee Memberi Ceramah Kepimpinan Wira Usaha












Hari ini SifooSidee telah memberi ceramah tentang Kepimpinan Wira Usaha.

Kursus ini adalah susulan kursus Rakan Muda Daerah Klang Selangor.

Peserta yang terpilih terdiri daripada guru koperasi dan Ahli Lembaga Koperasi.
Tajuk yang diberi ialah "Bagaimana Menjana Keuntungan Koperasi Sekolah".
SifooSidee telah memberi tip-tip bagaimana Koperasi Sekolah boleh memperoleh keuntungan.

Ahli Lembaga Koperasi sekolah perlu berganding bahu untuk mendapat keuntungan sewajarnya.
Kegiatan ekonomi yang hendak dibuat perlu dikenal pasti supaya ia benar-benar membuahkan hasil sepatutnya.

Saturday, October 17, 2009

My Taman Desa Alam Raya Open House




















Seronok rasanya tiap-tiap minggu ada saja Open House.

Minggu ini, Taman Desa Alam, Shah Alam telah mengadakan hari terbuka raya.

Ramai penghuni di sini yang hadir. Banyak juadah disediakan.

Macam biasa, menu sate mendapat sambutan hangat.

Sekali panggang, habis diminta pengunjung. Kalau nak dapat tetamu ramai, sediakan menu sate. Pasti laris.

SifooSidee apa lagi, kebas habis sate. Lepas itu lantak pula laksa dan mee sup.

http://mudahbelajar.com/

Friday, October 9, 2009

My Boss's Raya Open House
















Tahun ni SifooSidee berkesempatan hadir majlis rumah terbuka raya pengetua baru.

Rasa seronok kerana dijamu dengan pelbagai juadah istimewa.
Paling best ialah satey ayam dan daging.

Susah juga nak cari rumah pengetua. Pusing punye pusing akhirnya jumpa juga.

Paling cun, pengetua beri duit raya pada cikgu bujang. Seronok gile untuk cikgu Rashid, Hakim dan Khairul Nizam.

Cikgu Khairul Nizam tak dapat duit rayalah tahun depan. Sebab tahun ni dah nak kahwin.


Terima kasih buat pengetua yang dicintai kerana sudi melayan karenah kami semua.


Tahun depan boleh buat lagi. Menu satey jangan lupa kerana paling dapat sambutan.


Saturday, October 3, 2009

QIAMULAI PMR/SPM 2009 SMKBBSS









Pada 2 dan 3 Oktober 2009, SMKBBSS telah mengadakan majlis qiamulai untuk calon PMR dan SPM.
Diharapkan pelajar PMR dan SPM 2009 akan mendapat keputusan cemerlang pada tahun ini.
Majlis seperti perlu diteruskan bagi mendapat keberkatan belajar. Pelajar seharusnya menyerah diri pada ALLAH setelah berusaha untuk mencapai kejayaan.


Jadikan majlis seperti ini sebagai kayu pengukur untuk menginsafi diri daripada kesilapan yang telah dibuat dalam peperiksaan terdahulu.